Odpočinek s vůní heřmánku

Ikona času doba čtení 12 min

Nechte se oslovit všudypřítomnou harmonií, nevtíravým luxusem a kvalitou, které svým klientům poskytuje butikový hotel Podhlavický mlýn. Seznamte se s místem, které stejně jako Volvo čerpá sílu z vlastní historie a nabízí ukotvující, pevné hodnoty v dnešním hektickém světě. Projeďte se severským vozem krajinou jiného severu a vychutnejte si chvíle klidu, ticha, komfortu a bezpečí. Ať už v netradičním hotelu ze starého mlýna, nebo za volantem některého z elektrifikovaných vozů Volvo.

Hosté mohou využít nabídku přepravy z letiště do hotelu elektrickým vozem Volvo.

Vítejte ve mlýně

Harmonie. Slovo, které snad nejlépe vystihne dojem z návštěvy Podhlavického mlýna. Místa, kde jsou ve vzájemném souladu a vyváženosti vedle sebe luxusní komfort, tradice venkova a uklidňující příroda, moderní vybavení a služby vedle úcty k historii, tradicím a řemeslu. Kde ticho a klid k odpočinku a rozjímání doplňuje příslib nápaditého programu, možnosti sportovního vyžití a výpravy do zajímavého okolí. 

Od roku 2015 jsou majiteli Podhlavického mlýna rodiny Pochopových a Meduňových. 

Podhlavický mlýn v malebném koutu Českodubska v Libereckém kraji je dnes luxusním butikovým hotelem pro náročnější klientelu. Kdysi však byl skutečně mlýnem, stál zde již od počátku 17. století. Prvky původního areálu byly s láskou a respektem k historii propojeny s potřebami dnešní doby: výsledkem je výjimečné místo pro relaxaci i nezapomenutelné zážitky.

„Partnerství s Volvem bylo pro nás dalším logickým krokem,“ vysvětluje spolumajitel hotelu Tomáš Pochop. „Jeho hodnoty a filozofie přesně zapadají do našeho pojetí a náhledu na svět, který zahrnuje odpovědný vztah k přírodě, prvky udržitelného hospodaření, úctu k tradicím a kvalitnímu řemeslu, ale třeba i využití světla, místních materiálů či snahu o celkovou harmonii. Tak vnímáme Volvo a takoví se snažíme být i my.“

Od roku 2015 jsou novodobými majiteli mlýna rodiny Pochopových a Meduňových, kteří ke svým záměrům s tímto unikátním místem říkají: „Od samého začátku jsme měli jasnou vizi – vybudovat špičkový butikový hotel, který bude stát na rodinných hodnotách, zachovávat místní tradice a s úctou přistupovat k odkazu předků a původních majitelů. Naším posláním je zachovat zrekonstruovaný mlýn pro budoucí generace a pečovat o jeho jedinečný genius loci.“ 

Od jeho otevření je partnerem Podhlavického mlýna Volvo, které tu bude mít vbrzku dokonce „vlastní“ pokoj…

Mlýn klape svou

„Náš hotel má pět hvězdiček a my tu opravdu dbáme na detaily a neokázalý luxus, ale hlavně na okolní přírodu a ticho. Chceme, aby si odtud klienti odnášeli nevšední zážitek,“ říká jeden z majitelů, Tomáš Pochop. Okolní příroda je skutečně jedním z hlavních benefitů Podhlavického mlýna. Venkovský ráz krajiny podtrhuje pro mlýn kdysi zcela zásadní voda – teče tu potok Lesnovek, na kterém byla kdysi dávno kaskáda rybníků, z nichž do dnešních dnů zůstal už jen jeden. „Třeba se v budoucnu vrátíme k tomu, že to tady trošku rozšíříme. Kdysi, když hotel býval ještě fungujícím mlýnem, byla voda velmi důležitá, poháněla mlýnské kolo. To tady v době, kdy jsme se  rozhodli objekt koupit, nebylo, ale dnes už tu máme nové. Vyrobil ho jeden z posledních sekerníků. Je to pravděpodobně jeho poslední dílo,“ říká Tomáš Pochop s nepatrným náznakem pýchy v hlase.

Nové mlýnské kolo opravdu stojí za podívání. Jak se dovídáme, je habánského typu, tedy o něco užší a v průměru větší, než kola bývají, a k jeho roztočení stačí pouhých deset litrů vody, tedy jeden kbelík. Což prý klienty při spuštění kola obvykle překvapí. 

Historie původního mlýna je skutečně bohatá. První písemné zmínky o něm se datují už k roku 1607, musel zde tedy stát nejpozději na konci 16. století. V průběhu třicetileté války zanikl, ale v roce 1713 byl znovu obnoven. Z této etapy pochází i nejstarší dochovaná část budovy, která zahrnuje lednici pro vodní kolo a s ní související odtokový kanál. Tato část mlýna je cenným historickým artefaktem, který připomíná dobové technologické a stavební postupy.

Fungování mlýna dokládá i řada dalších historických nálezů v průběhu rekonstrukce – vedle původního nábytku je to například Francisova turbína, která je dnes atraktivní součástí vinného sklípku. Či historická stolice na mletí obilí, kterých dnes už v Česku není mnoho – ani ona neskončila ve starém železe, hosté ji mohou obdivovat v hotelové restauraci. 

Novodobá historie

V dalších letech byl mlýn několikrát přestavován, až nakonec přešel v roce 1892 do vlastnictví rodiny Štancíkových, která zde hospodařila až do roku 2015. Po jejich odchodu jej koupili noví majitelé, kteří se rozhodli pro jeho rekonstrukci, jejímž cílem bylo zachování historického charakteru objektu a zároveň přizpůsobení pro současné účely. 

„Jediná zcela nová část je wellness. Jinak jsme se rekonstrukci snažili dělat opravdu citlivě: vlastně jsme se my přizpůsobili budově. Což byla zejména při návrhu pokojů výzva, vybudovat je tak, aby zůstalo zachováno co nejvíc z historie,“ vysvětluje Tomáš Pochop.

Hotel nabízí deset designově zařízených pokojů, které jsou vybaveny moderními prvky a komfortem, přičemž každý z nich nese nádech historie a unikátní atmosféru. Jako v každém správném butikovém hotelu kladli i v Podhlavickém mlýnu důraz na zachování historického charakteru budovy při současném přizpůsobení prostoru moderním standardům a požadavkům hostů. Přístup označovaný jako konverze tedy kombinuje historické a moderní prvky, což zde v jednotlivých pokojích vytváří harmonické spojení minulosti a současnosti. 

Z původních prvků tak byly využity například staré pískovcové zdi v pokoji nazvaném Světnice připomínající historickou atmosféru mlýna, dřevěné trámy a podlahy, původní dlažba či historický nábytek. Ten je doplněn moderními designovými kousky a technologickým vybavením, které pozvedají komfort pobytu na luxusní úroveň.

Pokoj Světnice nabízí autentickou atmosféru venkovského bydlení ve mlýně…

Důležitou roli hrají voda a světlo, ať už to přirozené, nebo v uměleckém pojetí osvětlení pocházejícího ze sklářského studia Salansky.

10 příběhů

„Každý pokoj je jiný, s jinou inspirací a vlastním příběhem. A protože jsme do celého projektu šli s kamarádem a obchodním partnerem dva, tak jsme si při navrhování pokoje rozdělili. Každý ,nadesignoval‘ pět z nich a do svých návrhů jsme promítli nejen vlastní vkus, ale také inspiraci z našich cest. Pokoj Les je inspirován dřevem. Celý je zhotovený z břízy, která tady stála a posloužila při výrobě pokoje. Máme tady pokoj Strojovna, který se nachází v místě dávného srdce mlýna, kde opravdu byla strojovna a pohánělo se mlýnské kolo. Design tohoto pokoje vám může připomínat seriál Gangy z Birminghamu… A další pokoj se jmenuje Meda – coby hold Medě Valentové, známé divadelní a filmové herečce první půlky 20. století. Bývalá majitelka mlýna byla sběratelkou ložnic po slavných herečkách, proto je dochovaný starožitný nábytek po jedné z nich součástí zmíněného pokoje,“ vypravuje náš průvodce mlýnem. 

Inspiraci okolní krajinou pokoj nazvaný Les rohodně nezapře.

Povedená konverze je také krásně vidět třeba na pokoji Světlo, jehož design dolaďuje i lustr inspirovaný geologií Země a jejím jádrem ze sklárny bratří Salanských. Od nich pochází například i v lobby zavěšené ručně foukané křišťálové koule nebo v pokoji Voda nádherný lustr nazvaný Vltava. „O tomto pokoji předpokládáme, že bude nejžádanější – jednak proto, že je největší, a také je jediný, který má výhled na mlýnské kolo.“

K mlýnu patří voda – ta je tématem stejnojmenného pokoje.

Design a umění jsou v Podhlavickém mlýně nejen formou dekorace, ale především projevem úcty k řemeslnému umění a kreativitě místních výtvarníků. Každý umělecký kousek – od elegantně tvarovaných váz přes jedinečné lustry až po ručně vyrobené dekorativní prvky – je důkazem spolupráce s lokálními tvůrci. 

Industriální nádech pokoje nazvaného Strojovna.

Nyní v hotelu probíhá něco jako zkušební provoz, zatím se sedmi pokoji. „Ještě nám chybí dodělat třetí patro, kde se nacházejí další tři pokoje. Mezi nimi také ten navržený pro Volvo,“ upřesňuje Tomáš Pochop. Ten má nést symbolické jméno Sever. „To kvůli příběhu Volva a současně je to také jeden ze dvou pokojů situovaných na sever. Takže to do sebe hezky zapadá a já se těším, až bude hotový. Design pokojů si spolu s Radkem plánujeme v hlavě. Nejedeme podle žádných projektů, takže je to pro řemeslníky pokaždé trochu překvapení, co vymyslíme.“ V následujícím měsíci by měl hotel spustit plný provoz včetně zprovoznění třetího patra.

Nejen špičková gastronomie

Hosté se budou moci ubytovat od úterý do neděle a v ceně pobytu bude zahrnuta snídaně. „Klientům budeme také nabízet zážitkové večeře, ve všední dny à la carte, o sobotách degustační menu. A v létě bude možné grilovat v letní kuchyni, kterou jsme vybudovali ve stodole.“ 

V restauraci hosty čekají chutě od čerstvě nasbíraných bylin z vlastního heřmánkového pole až po lokálně získané sezónní produkty. Menu je inspirováno bohatstvím místních surovin a tradicí české kuchyně a tematicky odráží symboliku mlýna a jeho okolí. Charakteristický vodní prvek zastupují pstruzi, okolní pole naznačí kachna se zelím a jako připomínka lesa je podáváno houbové suflé s březovou zmrzlinou a borůvkami. Vše se tu snaží do detailů promýšlet tak, aby to společně ladilo a vytvářelo příjemnou harmonii. Každý pokrm je pečlivě připraven do posledního detailu, z čerstvých surovin od lokálních farmářů. Na to dohlíží šéfkuchař Dominik Unčovský, výherce národního kola soutěže Bocuse d’Or, jemuž stejně profesionálně sekunduje Lukáš Čarný.

O gastronomické zážitky se v Podhlavickém mlýně postarají Dominik Unčovský (vpravo) a Lukáš Čarný.

Za zmínku stojí, že vztah k udržitelnosti a odpovědnost majitelů i zaměstnanců Podhlavického mlýna k přírodě a životnímu prostředí se nepromítají jen do využívání původních a místních stavebních materiálů a hostům nabízených možností vyžití v okolní krajině, ale také do hospodaření restaurace. Kuchyně využívá princip zero waste, tedy vaří se zde tak, aby na konci týdne zbývalo minimum jídla, ideálně aby po neděli, když odjedou poslední hosté daného týdne, byla kuchyně zcela prázdná. Tomuto principu odpovídá i využívání lokálních a sezónních produktů.

Heřmánkové království

Současný koncept mlýna využívá další historický prvek. Jedním z majitelů v jeho dávné historii byla lékařka, jež zde ve třicátých letech minulého století ve velkém pěstovala heřmánek, který dodávala do pražských lékáren. Na tuto tradici odkazuje logo dnešního mlýna a hotel dokonce nabízí vlastní heřmánkový gin, který speciálně pro Podhlavický mlýn destiluje palírna Dlabka Distillery. „Každá kapka je mistrovským dílem, které harmonicky spojuje jemnou květinovou vůni heřmánku v kombinaci s ostatními bylinkami, čímž vzniká sofistikovaný zážitek pro vaše smysly,“ uvádí hotel na svých webových stránkách.

Léčivá bylina heřmánek pravý je srdcem atmosféry a celé filozofie Podhlavického mlýna. Proto byl zahrnut i do nabízeného menu a prostřednictvím zmíněného ginu je nedílnou součástí místních signature drinků. Podle receptů hotelu „na míru“ od nestora a majitele pražského Bugsy’s Baru Václava Vojíře připravuje barman Adam Bohuněk pět zcela originálních alkoholických i nealko drinků, které nenajdete nikde jinde.

Až severskou atmosférou dýchá hotelové „venkovské spa“, určené pro odpočinek, relaxaci a navození harmonie.

Pro odpočinek, za sportem či pro firemní akce

Butikový hotel Podhlavický mlýn je vhodný nejen pro soukromou rekreaci dospělých v mimořádném prostředí (hotel je pro maximální komfort klientů koncipován jako „adults only“), ale záměrem je přilákat i firemní klientelu. Druhá budova areálu vznikla ze stodoly a kromě letní kuchyně, zázemí pro kola včetně myčky kol a elektronabíječek (v okolí je řada cyklostezek) disponuje v prvním patře konferenční místností s kapacitou až 40 osob a fitness centrem. Součástí zázemí je i parkoviště, kde se chystá nabíjení pro elektromobily. VIP klienti (jejichž pobyt je delší než dvě noci) se mohou z letiště nebo třeba na večeře mimo areál hotelu nechat dopravit „partnerským“ vozem Volvo. Nebo si sním mohou sami vyrazit na výlet do okolí či za sportem. Dají se tu půjčit i vodní lyže a ani v zimě se tu aktivní klienti nebudou nudit, okolí přímo vybízí vyběhnout na běžky. 

A tím záměry „Podhlavických“ zdaleka nekončí. „Do budoucna bychom chtěli hotelové objekty rozšířit o ekohouse s výhledem do přírody a chystáme se obnovit rybníky,“ popisuje další plány Tomáš Pochop. „Doufám, že dále porosteme a staneme se místem, které budou lidé vyhledávat v rámci slow turismu i firemních akcí.“ 

Volvo bude mít v Podhlavickém mlýně „vlastní“ pokoj.

Text a fotografie Petry Doležalové doplňují snímky z archivu Podhlavického mlýna.